Temadager 2013 og 2014

                      

 

 

Temadagen våren 2013 var lagt til Hovin Husflidslags hus Furuvang, hvor vi ble tatt imot av leder i husflidslaget Anne Marie Bujordet. Vevgruppa hadde laga en utstilling av gamle og nye vevnader, så her var det mye å se på for 39 vevere  som hadde møtt fram.

Tema for dagen var skjerf og sjal, som deltagerne hadde tatt med, Her blei farger, garn, teknikker og oppskrifter diskutert.

Anne Marie fortalte om husflidslaget, og om veving i Hovin på forkjellige steder de siste 30 åra, og om arbeidet med å restaurere husflidshuset som de nå var eier av.

Brit Robertsen, fortalte litt om hva Vevforumet egentlig er. en uformell organisiasjon, uten medlemskontingent, men med lang navneliste på vevere i og utafor Telemark som har interesse for veving.
Vi kommer sammen 2 ganger i året, for å lære av hverandre. Ledes av et styre som planlegger temadagene som vi legger rundt om i Telemark, i samarbeid med lokale lag. 

Bilder finnes under fanen Fotoalbum 2013

                                                                                                                                           

       Århus Gård, Skien oktober 2013

 Først på programmet stod årsmøte som gikk raskt unna. Det ble foreslått å reise på tur til Sverige neste høst til div. vevarrangment. 

Etter årsmøtet gikk vi ut til Jernalderhuset der vi fikk servert rømmegrøt og spekemat ved langbord og benker. Vi fikk omvisning  inne og ute på anlegget. 

Tema denne gangen var arbeidsbøker, oppskrifter og vevbøker.

Bjørg Straume viste oss en billedbok laga av deltagere på vevkurs i Grenland Husflidslag, og om planen om et oppskriftshefte med utgangspunkt i denne boka.

 Noen av de 24 deltagerne hadde med vevde gardiner.

Brit viste dataprogrammet Weave point, og muligheter det gir til å lage mønster og bytte farger før en setter igang med en vevnad.

Se bildene fra temadagen på fotoalbum 2013!        

Kyrkjetunet husflid, Heddal, mars 2014

     Temadagen hos vevkjeringane i Heddal samla 40 påmeldte.

Vevgruppa stod for utstilling av flotte vevde tekstiler, som var fordelt utover i vevstua. I tillegg kom deltagerne med mange vevnader.

Tema var denne gangen skilbragd og utstilling av Anne Bamles produkter på Heddal Bygdetun.

Det deltok vevere fra hele Telemark: Lunde/Holla, Skien/Porsgrunn, Langangen, Siljan, Hovin, Lårdal, Vrådal, Seljord, Gransherad, Hjartdal og Heddal. Husflidskonsulenten i Telemark, Marte, var også med.

 Randi Brøndal fortalte hvordan de organiserte vevstua og viste oss rundt. De hadde overtatt det gamle menighetshuset som ligger like ved Heddal Stavkirke. Et fantatisk flott lokale med mye lys.
Reidun fortalte om forskjellen på telemarkskillbragd og nordlandskillbragd, og viste eks. på vellykka oppsettinger, og på problematiske oppsettinger. 

Ingrid viste bunadsdokker hun har sydd, med brikkevevde band, som en innledning til Anne Bamle-utstillinga.

Deretter bar det opp til Heddal Bygdetun, hvor Lisa Amalie Elle tok imot oss, og fortalte om Anne Bamle.

 Se bildene fra temadagen på Fotoalbum 2014

Mule Varde, Porsgrunn september 2014

Vi hadde  årsmøte med 30 deltagere. Det ble vedtatt å melde TVF inn i enhetsregisteret.  

 Inger Anne Utvåg hadde stillt ut flotte tepper/vevnader i flossvev, inspirert av den gamle båtrya. Hennes tema var:  Lyriske flater - fra båtryer til dekorativ tekstil.

Hun fortalte og fletta fine bilder til historia om båtrya. Båtfolkets viktigste eiendeler, når de dro på havet, var ei tett tønne der båtrya var pakka ned, og ei matkiste. Båtrya var sengeklærne de brukte. Den tålte vann og gav varme selv om den blei våt.

Båtrya består av ei glatt side, som er vevd i kypert eller innslagsrips, gjerne med striper. Inger Anne bruker 4 skaft batavia med renningseffekt i sine arbeider. Flossknutene blir da dekt, noe som gir mindre slitasje.

Materialet i renninga i båtryene var ull, og hun har esperimentert med ulike ullkvaliteter og kommet fram til at det garnet som duger best for henne er Røros brodergarn i renning.

Lysbildeserien viste en stor produksjon av ryer. De fleste som vegg-dekorasjoner. Materialvalget varierte: Viskose, lin. ull med ulik tvinn, filler og stoff. Tekstilene hadde elementer fra billedvev som dekorative striper. Kort og lang floss utgjorde en spenning i uttrykket.

Se bilder på Fotoalbum 2014